Hva: Mixtape var et internt sommerprosjekt hos Iterate som ble startet opp etter et ønske om å skape noe rundt oppdagelse og deling av musikk og podcasts. Gjennom seks uker jobbet jeg i et tverrfaglig team sammen med en designer og to utviklere. Vi utviklet en app som skulle legge til rette for lavterskel deling av musikk i intime nettverk. I løpet av en kort prøveperiode ble konseptet testet på et utvalg brukere for å se om ny musikk ble oppdaget og om de opplevde deleglede.
Med: Pantea Joobanian, Helge Hveem Holtestaul, og Hang Celin Le
Prosess
Prosjektet startet med et ønske om å skape noe rundt oppdagelse og deling av musikk og podcasts som ikke baserte seg på algoritme-anbefalinger.
Vi stilte oss spørsmålene: 
1. Hvordan oppdager folk musikk i dag?
2. Hvordan deler folk musikk i dag?
Gjennom en rekke intervjuer og en spørreundersøkelse fant vi ut at terskelen for å dele musikk var relativt høy. Det finnes mange forskjellige strømmetjenester der ute, og sosiale medier som legger godt til rette for deling av musikk. En av utfordring vi støtet på i starten var å klare å snevre inn oppgaven. Skulle vi lage et produkt for musikkinteresserte eller lage et produkt som skaper musikkinteresse? Og skulle produktet la deg utforske musikk gjennom relasjoner eller musikkpreferanser?
​​​​​
Visjon vi etterhvert endte opp med var å lage et produkt som la til rette for lavterskel deling av musikk i intime nettverk. Denne visjonen baserte seg på tre hovedhypoteser: 
1.Intime nettverk er avgjørende for deling og utforskning av musikk
2. Folk trenger et insentiv for å dele
3. Previews/snippets av sanger gjør utforskning av musikk enklere
Tiden etter ble brukt til å planlegge for en MVP hvor vi enklest kunne få bekreftet eller avkreftet hypotesene våre. Å bygge en app fra scratch tar tid, så mye av planleggingen gikk også med på å utforske og planlegge andre former for brukertester som ikke krevde bygging. 
Brukertesting av konsept 
Utklipp fra brukertesting av konsept på messenger og jodel
Utklipp fra brukertesting av konsept på messenger og jodel
Utklippet viser en typisk brukerreise og kartlegging av ulike pain- points vi fant fra brukertestene. Funnene våre viste at brukerne delte fritt i intime nettverk. Hva folk så på som et intimt nettverk varierte, og noe vi skulle ønske vi fikk testet bedre var hvordan nettverk organisk vokser i appen. Vi fant ut at de fleste legger ved en grunn for å dele en sang, enten ved å følge en oppfordring eller ved kommentarer. Å gi og motta dansende reaksjoner var positivt for brukeropplevelsen, og ga økt deleglede. Oppgaver/kategorier vi la til så vi kunne gi både delemotivasjon og prestasjonsangst. 
Det var veldig kult å få være med å utvikle og designe en app med mye funksjonalitet som faktisk fungerte i TestFlight, men man får gjerne i et sommerprosjekt, tid til litt mindre enn man skulle ønske. Dersom vi hadde hatt flere uker på oss kunne vi tenkt oss å utvikle en felles-venner funksjon. Produktet vårt er veldig avhengig av at brukerne lett kan opparbeide seg et nettverk, og det vi så skjedde under brukertesten var at folk ikke hadde en lettvinn måte å invitere og finne nye venner. Det hadde også vært interessant å testet ut flere kategorier over flere uker, og på den måten få et tydeligere bilde på om kategoriene er med på å senke terskelen for å dele musikk. 
Min rolle i prosjektet
Vi var så heldige og fikk gleden av å være hele to designere på teamet. Jeg hadde en ledende rolle i innsiktsarbeid og brukertesting, mens Helge, den andre designeren hadde hovedansvaret for Figma-prototypen. Det var fint å kunne dele opp i ulike ansvarsområder, men jeg synes vi likevel var flinke til å involvere hverandre og teamet gjennom hele prosessen. I oppstartsfasen tok jeg mye initiativ til å planlegge prosess, og kom med forslag til når vi kunne bruke ulik designmetodikk. Videre planla jeg for intervjuer, interne workshops, og brukertesting, og kartla innsikten vi opparbeidet oss gjennom blant annet personas, brukerreiser og ulike pain-points. 

You may also like

Back to Top